Είδη, πλεονεκτήματα και διαφορές των θερμομονωτικών πλακών εξωτερικής θερμομόνωσης

Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και οι σωστές συμβουλές για να κάνετε την -ανά περίπτωση- κατάλληλη επιλογή είδους θερμομόνωσης και να επωφεληθείτε από αυτήν την ευεργετική δομική παρέμβαση, που αλλάζει ριζικά τη ζωή στο σπίτι και ευρύτερα σε ένα κτήριο.
Η εξωτερική θερμομόνωση, γνωστή και ως θερμοπρόσοψη, αποτελεί μια τεχνική μέθοδο για τη βελτίωση της ενεργειακής, και όχι μόνο απόδοσης, ενός κτιρίου. Πρόκειται για μια επένδυση στους εξωτερικούς τοίχους, όπου πιστοποιημένα και εκπαιδευμένα συνεργεία εφαρμόζουν συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης, δημιουργώντας ένα προστατευτικό στρώμα. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την εφαρμογή πολυστρωματικών συστημάτων που συμβάλλουν στη μείωση των θερμικών απωλειών και προσφέρουν ενεργειακή αναβάθμιση και προστασία από τις εξωτερικές επιδράσεις (θερμοκρασία, αέρας, μηχανικές καταπονήσεις).
Τα οφέλη της θερμομόνωσης
Το αποτέλεσμα είναι ένα σύγχρονο και άνετο σπίτι, με σταθερή θερμοκρασία και βελτιωμένη εσωτερική ατμόσφαιρα, με εξάλειψη της υγρασίας και εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων (καθώς οι δαπάνες για θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι μειώνονται δραστικά). Μάλιστα, με τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης για θέρμανση και ψύξη, περιορίζονται και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων, συμβάλλοντας έτσι τόσο στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου όσο και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η θερμομόνωση εφαρμόζεται κυρίως στην εξωτερική τοιχοποιία, δημιουργώντας ένα προστατευτικό κέλυφος, αλλά μπορεί να καλύψει και άλλες επιφάνειες του κτηρίου (οροφή, ταράτσα, δάπεδο), και αφορά κυρίως κτήρια περασμένων δεκαετιών που χρήζουν αναβάθμισης. Ασφαλώς, μπορεί να εφαρμοστεί και σε νέες οικοδομές, εκεί όμως που κάνει τη διαφορά είναι σε σπίτια παλαιότητας, όπου η θερμοπρόσοψη θεωρείται από τις πιο καίριες παρεμβάσεις ανακαίνισης. Με την εν λόγω παρέμβαση, δεν μπαίνει μόνο φραγμός στην υπερβολική ζέστη, την υγρασία, τον παγετό, αλλά όλο το κτήριο αναβαθμίζεται και αισθητικά. Κάτι που διατηρεί ή ακόμη και αυξάνει την εμπορική αξία του σπιτιού. Το σπίτι εξωτερικά φαίνεται πιο νέο ηλικιακά, πιο στιβαρό αλλά και πιο μοντέρνο, ενώ την ίδια στιγμή οι συνθήκες μέσα σε αυτό είναι πολύ πιο βιώσιμες.
Θερμομονωτικές πλάκες: Είδη, ιδιότητες και πλεονεκτήματα
Οι θερμομονωτικές πλάκες αποτελούν ειδικά παραγμένα υλικά που προσφέρουν υψηλής αξίας θερμομόνωση και ως εκ τούτου ενεργειακή αποδοτικότητα. Τοποθετούνται σε εξωτερικές επιφάνειες ως ασπίδα προστασίας απέναντι στις καιρικές συνθήκες, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της θερμικής απώλειας.
Οι βασικές κατηγορίες θερμομονωτικών πλακών είναι οι ακόλουθες τέσσερις:
Πλάκες EPS (Expanded Polystyrene - Διογκωμένης Πολυστερίνης)
Παράγονται από ελαφρύ, αφρώδες θερμομονωτικό υλικό (πολυστυρένιο). Χρησιμοποιούνται σε κατασκευές, οικοδομές, κτήρια και σπίτια εδώ και πάνω από μισό αιώνα.
Πλεονεκτήματα: Χαμηλό βάρος, μικρό κόστος, υψηλή θερμομονωτική αξία, αντοχή στο χρόνο, μεγάλη διάρκεια ζωής, αυτοσβενύμενα, διαπνέοντα και ανακυκλώσιμα υλικά.
Πλάκες EPS Graphite (Διογκωμένης Πολυστερίνης με προσθήκη γραφίτη)
Αναβαθμισμένη εκδοχή της διογκωμένης πολυστερίνης, με προσθήκη γραφίτη για καλύτερη θερμομόνωση και μεγαλύτερο περιορισμό της εξωτερικής θερμότητας.
Πλεονεκτήματα: Όλα τα προηγούμενα συν του ότι μειώνουν κι άλλο τη θερμική αγωγιμότητα, καθώς περιέχουν στη μάζα τους σωματίδια γραφίτη τα οποία δεν απορροφούν την υπέρυθρη ακτινοβολία.
Πλάκες ΧPS (Εξηλασμένη Πολυστερίνη)
Η πρώτη ύλη είναι ίδια με της διογκωμένης αλλά διαφοροποιείται στην διαδικαδία παραγωγης (εξέλαση). Αποτέλεσμα της πιο πάνω διαδικασίας είναι η βέλτιστη συμπεριφορά στην απορρόφηση υγρασίας και στις μηχανικές καταπονήσεις, με σχετικά αυξημένη ακαμψία.
Πλεονεκτήματα: Χαμηλός συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας (λ:0,033-0,034), πολύ καλή συμπεριφορά σε μηχανικές καταπονήσεις, μηδενική απορρόφηση στην υγρασία.
Πλάκες Πετροβάμβακα (Mineral Wool - MW)
Ο Πετροβάμβακας ανήκει στην κατηγορία των ανόργανων ινωδών υλικών και προέρχεται από ηφαιστειογενή πετρώματα και με εμπλουτισμό ορυκτών υλικών (π.χ. δολομίτη, βωξίτη), μετατρέπεται σε ινώδες προϊόν, ικανοποιητικών αντοχών.
Πλεονεκτήματα: Πολύ υψηλή Θερμομονωτική αξία, διαπνέον υλικό, άριστη ηχοαπορρόφηση, μεγάλη αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες έως +750°C, άκαυστο προϊόν (κατηγορία Α1).
Ιδιαίτερα αναφερόμενοι στα συστήματα Clima Wall Mineral (το Πιστοποιημένο Σύστημα Εξωτερικής Θερμομόνωσης με χρήση πετροβάμβακα) έχει μετρηθεί(Test Report LZF02-01116/24/Z00NZF -ITB με βάση το EN -ISO 10140-2:2021 ) η βελτίωση του δείκτη ηχομείωσης με πετροβάμβακα δομικών στοιχείων σε διαφορετικές συχνότητες.
Κριτήρια επιλογής είδους πλακών εξωτερικής θερμομόνωσης
Η επιλογή του κατάλληλου θερμομονωτικού υλικού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, που σχετίζονται τόσο με αυτό καθαυτό το κτίσμα, όσο και με εξωγενείς παράγοντες όπως είναι το διαθέσιμο budget. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στο αν το οίκημα γειτνιάζει με άλλα κτήρια αλλά και το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται. Όπως και να ‘χει, σίγουρα στην εξίσωση μπαίνουν τα ακόλουθα, τα οποία θα πρέπει να συνυπολογίσει ο ενδιαφερόμενος:
Είδος Κτηρίου & Τοποθεσία: Για ένα διαμέρισμα σε μια τυπική πολυκατοικία όπου οι χειμώνες είναι ήπιοι και τα καλοκαίρια δροσερά, τα πάνελ EPS (λευκά ή γραφιτούχα) είναι η ιδανική λύση. Σε περιπτώσεις κατασκευαστικών περιορισμών συνολικού πάχους του συστήματος, το EPS Graphite μπορεί να είναι η λύση. Ενώ, σε ειδικά κτίρια (λχ νοσοκομεία, σχολεία) ή κατασκευές με αυξημένες απαιτήσεις ασφαλείας (λχ κτίρια μέσα σε δασικές περιοχές ή σε πολύβουες, πυκνωκατοικιμένες αστικές περιοχές, καθώς ο τα συστήματα με πετροβάμβακα έχουν αυξημένες ηχομονωτικές ιδιότητες), ο πετροβάμβακας είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.
Κόστος εφαρμογής & Προϋπολογισμός: Το EPS είναι η πιο προσιτή επιλογή με ικανοποιητική θερμομόνωση για τυπικές αστικές κατοικίες, σε έργα χαμηλού προϋπολογισμού. Ενώ, το EPS Graphite προσφέρει καλύτερη απόδοση (στο ίδιο πάχος) με ελαφρώς υψηλότερο κόστος. Αρκετά πιο κοστοβόρο σε σχέση με τις δύο προηγούμενες λύσεις είναι ο πετροβάμβακας.
Ηχομόνωση & Πυραντοχή: Αν η ηχομόνωση είναι βασικός παράγοντας επιλογής ή αν η υψηλή αντίσταση στη φωτιά είναι το απόλυτο ζητούμενο (π.χ. για ένα νοσοκομείο), τότε η επιλογή του πετροβάμβακα είναι η πιο ασφαλής επιλογή. Χωρίς αυτό να σημαίνει, όμως, ότι τα πάνελ EPS είναι εύφλεκτα. Όχι, το αντίθετο. Η διογκωμένη πολυστερίνη είναι αυτοσβεννύμενο υλικό, δηλαδή προσβάλλεται από τη φωτιά όταν αυτή όταν έρθει σε επαφή μαζί της, αλλά, δεν τη μεταδίδει όταν αυτή απομακρυνθεί.
Θερμομονωτική Απόδοση: Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει επίσης να ελέγξει τον συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας (λ) των πλακών, αποτελεί το υλικό που καθορίζει τη θερμομονωτική αξία του συστήματος. Όσο χαμηλότερη η τιμή λ, τόσο καλύτερη η θερμομόνωση, αυτό όμως πρέπει να συνυπολογιστεί και σε σχέση με τα προηγούμενα κριτήρια.
Είδαμε, λοιπόν, ότι η επιλογή του κατάλληλου είδους θερμομονωτικής πλάκας μπορεί να μην είναι αμέσως προφανής, είναι ωστόσο απαραίτητη για την επιτυχία του έργου και τη μεγιστοποίηση των οφελών από την εξωτερική θερμομόνωση. Σε συνεργασία με έναν μηχανικό ή έναν τεχνικό σύμβουλο, μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο υλικό με βάση τις ανάγκες του κτηρίου, τις τοπικές συνθήκες, την τοποθεσία, τον προϋπολογισμό και ενδεχομένως άλλες, πιο ειδικές, παραμέτρους.
Η BIOCLIMA προσφέρει ποιοτικές λύσεις θερμομονωτικών πάνελ. Στην κατηγορία EPS διαθέτει δύο εξαιρετικές λύσεις διογκωμένης πολυστερίνης: την κλασική EPS White και την EPS Graphite, που είναι γραφιτούχα θερμομονωτική πλάκα. Επίσης διαθέτει συστήματα με XPS, ενώ στην κατηγορία του Πετροβάμβακα προσφέρει τις θερμομονωτικές πλάκες Mineral Wool & Mineral Wool Plus, ειδικά μελετημένη για εφαρμογή σε εξωτερική θερμομόνωση τοιχοποιίας. Και τα 4 προϊόντα είναι πιστοποιημένα και συμμετέχουν ως μονωτικά υλικά στο πιστοποιημένο σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης τοιχοποιίας CLIMAWALL® της BIOCLIMA® κατά EAD 040083-00-0404.