Διογκωμένη Πολυστερίνη: Οφέλη και εφαρμογές

Νέα 02 Ιουλίου 2024
διογκωμένη πολυστερίνη σε τοίχο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δημοφιλές θερμομονωτικό υλικό με τα σημαντικά πλεονεκτήματα και το μεγάλο εύρος εφαρμογής, αλλά και τα καλύτερα εμπορικά προϊόντα που θα αναβαθμίσουν εγγυημένα το σπίτι σας και κάθε είδους δομικό έργο.

Διογκωμένη πολυστερίνη, διογκωμένο πολυστυρένιο, EPS εκ του Expanded Polystyrene, όπως και να το συναντήσετε μιλάμε για το ίδιο ελαφρύ, άκαμπτο, αφρώδες θερμομονωτικό, που χρησιμοποιείται εκτεταμένα σε κατασκευές, οικοδομές, κτήρια και σπίτια, αλλά και σε συσκευασίες τροφίμων. Λόγω του μικρού του κόστους και των μεγάλων πλεονεκτημάτων του, το EPS χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και πάνω από μισό αιώνα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Οι πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης αποτελούνται από 98% εγκλωβισμένο αέρα και κυκλοφορούν σε διαφορετικά πάχη, ώστε να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις κάθε κατασκευής. Οι σύγχρονες, εξελιγμένες μορφές του εν λόγω υλικού επεκτείνουν τις δυνατότητές του και αποτελούν σημείο αναφοράς για κάθε δομική εργασία που αποσκοπεί στην αποτελεσματική μόνωση και την ενεργειακή αναβάθμιση.

Συγγενές υλικό με τη διογκωμένη πολυστερίνη είναι η εξηλασμένη πολυστερίνη, που έχει παρόμοιες ιδιότητες. Από εκεί και πέρα, μια από τις  καλύτερες πολυστερίνες της ελληνικής αγοράς θεωρείται η EPS Graphite της BIOCLIMA, που περιέχει στη μάζα της γραφίτη για μεγαλύτερο περιορισμό της θερμότητας (τα σωματίδια γραφίτη δεν απορροφούν την υπέρυθρη ακτινοβολία), πλάι στην κλασική και δοκιμασμένη επιλογή της BIOCLIMA, τη λευκή EPS White.
 

διογκωμένη πολυστερίνη σε τοίχο

Τα πλεονεκτήματα της διογκωμένης πολυστερίνης

Η διογκωμένη πολυστερίνη είναι εύκολη στη μεταφορά, τη χρήση και την τοποθέτηση, αντέχει τόσο σε πολύ χαμηλές όσο και πολύ υψηλές θερμοκρασίες (από -80οC έως και +80oC), έχει υψηλή μηχανική αντοχή, ενώ στη σεισμική μόνωση. Κυρίως, όμως, εμφανίζει: 

Υψηλή θερμομονωτική προστασία

Συνεργάζεται τέλεια με τα περισσότερα υλικά κατασκευών, από το σκυρόδεμα  μέχρι τον γύψο και τον σοβά, εξασφαλίζοντας αποτελεσματική θερμομόνωση χειμώνα - καλοκαίρι. Είναι διαπνέον, αφήνει δηλαδή τους υδρατμούς να περνούν ώστε να μη συσσωρεύονται μέσα στην κατασκευή.    

Μεγάλη αντοχή στο χρόνο

Η διογκωμένη πολυστερίνη ξεπερνάει ακόμη και τον έναν αιώνα ζωής (σύμφωνα με έρευνες) και μάλιστα χωρίς να αλλοιώνονται οι ιδιότητες της, αλλά και χωρίς να υφίσταται εμφανή φθορά ή υποβάθμιση. Ένα αθάνατο υλικό, στην κυριολεξία, που διατηρεί μεγάλη μηχανική αντοχή σε πιέσεις.  

Φιλικότητα προς το περιβάλλον

Είναι υλικό μη τοξικό, χημικά αδρανές, το οποίο δεν προσβάλλεται από μύκητες και βακτήρια, ενώ προέρχεται σε υπολογίσιμο βαθμό από ανακυκλωμένο υλικό και  είναι φυσικά ανακυκλώσιμο. Επίσης, έχει ελάχιστο ανθρακικό αποτύπωμα, κάτι που σημαίνει ότι η παραγωγή του δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.  
 

εφαρμογή διογκωμένης πολυστερίνης σε τοίχο

Που εφαρμόζεται η διογκωμένη πολυστερίνη

Οι τομείς εφαρμογής της αφορούν συνολικά ένα κτήριο, στο πλαίσιο της διαδικασίας θερμομόνωσης, από την οροφή μέχρι τα θεμέλια και φυσικά τους τοίχους. Καθώς κυκλοφορεί σε διαφορετικές διαμορφώσεις της τελικής επιφάνειας, βάρους και πάχους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνολικά και γενικευμένα στη δόμηση ενός κτηρίου.

Σημειωτέον, η θλιπτική της αντοχή είναι τέτοια που μπορεί να προσαρμοστεί σε συγκεκριμένα απαιτητικά συστήματα όπως είναι η κατασκευή δοκαριών και μπλοκ, σε συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, αλλά και κάτω από τσιμεντόπλακες. Λόγω της μηχανικής αντοχής που εμφανίζει, η διογκωμένη πολυστερίνη χρησιμοποιείται ευρέως από τους μηχανικούς για πλήρωση σκυροδέτηση. Γενικά, η διογκωμένη πολυστερίνη εφαρμόζεται σε:

  • Οροφές: Δηλαδή σε ταβάνια, στέγες, σκεπές.
  • Τοίχους: Σε κάθε τοίχο του σπιτιού, με ιδιαίτερη έμφαση στις θερμοπροσόψεις, δηλαδή στους εξωτερικούς τοίχους του κτηρίου.
  • Υπόγεια: Γύρω γύρω στα τοιχεία, στα δάπεδα κ.λπ. 

 

Η συμπεριφορά της απέναντι στη φωτιά

Η διογκωμένη πολυστερίνη είναι αυτοσβεννύμενο υλικό κατηγορίας Ε, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι προσβάλλεται [λιώνει σε υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 250ο C)]από αυτή όταν έρθει σε επαφή μαζί της, αλλά, δεν τη μεταδίδει όταν αυτή απομακρυνθεί.

Δύο εξαιρετικές λύσεις διογκωμένης πολυστερίνης προσφέρει η BIOCLIMA. Πρόκειται για τις EPS White και EPS Graphite, που κατασκευάζονται με τις πιο εξελιγμένες προδιαγραφές και έχουν κατακτήσει την προτίμηση μηχανικών, τεχνικών κ.λπ.  Η EPS White & EPS Graphite  (80, 100, 150, 200) είναι λευκή και αντίστοιχα γραφιτούχα θερμομονωτική πλάκα Διογκωμένου Πολυστυρενίου.

Η θερμομονωτική πλάκα EPS Graphite διακρίνεται καθώς ο γραφίτης που περιέχει στη μάζα της συμβάλλει στον περιορισμό της αναπτυσσόμενης θερμότητας, οδηγώντας σε μειούμενο συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας (λ) σε σχέση με τις EPS θερμομονωτικές πλάκες. Και οι δύο πολυστερίνες, λευκές και γραφιτούχες, έχουν διάφορους τύπους με βάση την θλιπτική τους αντοχή μετρημένη σε kPa καθώς και σε διάφορα πάχη.

Οι θερμομονωτικές πλάκες ΕPS White & EPS Graphite πιστοποιούνται κατά ΕΝ 13163 και αποτελούν μέρος των πιστοποιημένων συστημάτων Εξωτερικής Θερμομόνωσης CLIMAWALL® της BIOCLIMA® ως μονωτικό υλικό κατά EAD 040083-00-0404.