Πετροβάμβακας: Χαρακτηριστικά, Χρήσεις & Πυροπροστασία

Νέα 21 Ιουλίου 2023
πετροβάμβακας και πιστοποιήσεις

Τι υλικό είναι ο πετροβάμβακας

Ο πετροβάμβακας (Mineral Wool - MW) ανήκει στην κατηγορία των ανόργανων ινωδών υλικών. Προέρχεται από το μεταμορφωμένο πέτρωμα αμφιβολίτη, ο οποίος θερμαίνεται στους 1500°C και στη συνέχεια με εμπλουτισμό σε ορυκτά όπως δολομίτης, βωξίτης και με τη βοήθεια φυγοκέντρισης, η ρευστή μάζα του υλικού εκσφενδονίζεται υπό μορφή λεπτών ινών διαμέτρου της τάξης των 4-5μm.

Η συγκόλλησή τους επιτυγχάνεται με ειδικές θερμοκολλητικές ρητίνες.

Μάλιστα, όπου αυτό απαιτείται, κατά την διαδικασία δημιουργίας των θερμομονωτικών πλακών από ίνες πετροβάμβακα εγχύονται ειδικά πρόσθετα αδιαβροχοποίησης ώστε να το τελικό προϊόν να διαθέτει αντίσταση στην υγρασία (όπως για παράδειγμα σε εφαρμογές εξωτερικών θερμομονώσεων). Μπορεί να παραχθεί σε διάφορες μορφές: πάπλωμα σε ρολό, πάπλωμα ενισχυμένο με μεταλλικό πλέγμα, ως απλές θερμομονωτικές πλάκες ή ενισχυμένες, προδιαμορφωμένα τμήματα σωλήνων, ειδικά ακουστικά πάνελ  κ.α.

Ο πετροβάμβακας που κυκλοφορεί στην Ελληνική Αγορά οφείλει να είναι πιστοποιημένος βάσει του Ευρωπαϊκού Προτύπου ΕΝ 13162, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ε.E. (CPR 305/2011) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη θέσπιση εναρμονισμένων όρων εμπορίας προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών.

Χαρακτηριστικά & χρήσεις του πετροβάμβακα

Ο πετροβάμβακας αποτελεί ένα πολύ καλό θερμομονωτικό υλικό (με χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ: 0,035 – 0,040), είναι άκαυστος (κατηγορίας A1, βάσει Ευρωπαϊκού Προτύπου ΕΝ13501-1), διαπνέει εξαιρετικά κι επίσης διαθέτει άριστες ηχομονωτικές ιδιότητες. Αν προστεθούν στα παραπάνω η μεγάλη ποικιλία μορφών & ποιοτήτων που μπορεί να διατεθεί στην αγορά κι η ευκολία τοποθέτησής του, τότε το πεδίο εφαρμογών του πετροβάμβακα διευρύνεται σημαντικά: συστήματα ξηράς δόμησης, εσωτερικής ή εξωτερικής θερμομόνωσης κτηρίων, ηχομόνωσης, πυροπροστασίας κ.α., σε τοίχους, οροφές, δάπεδα, τόσο σε εσωτερικές όσο και σε εξωτερικές εφαρμογές.

Ειδικά όσον αφορά εφαρμογές εξωτερικής θερμομόνωσης κτηρίων χρησιμοποιούνται πλάκες πετροβάμβακα «βαρέως τύπου» οι οποίες διακρίνονται ως προς τη θλιπτική τους αντοχή και την πυκνότητά τους, χαρίζοντας παράλληλα όλες τις παρακάτω ιδιότητες.

Τα κύρια πλεονεκτήματα του πετροβάμβακα στα κάτωθι:

 • Υψηλή θερμομονωτική προστασία (χαμηλός συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας λ: 0,035 – 0,036 W/mK)
 • Ικανοποιητική αντοχή σε συμπίεση (υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι βάσει θλιπτικής αντοχής)
 • Ανθεκτικό στην υγρασία (λόγω ειδικής αδιαβροχοποίησης των ινών)
 • Εξαιρετική υδρατμοπερατότητα, πλήρως διαπνεόμενο υλικό (συντελεστής μ=1)
 • Ευκολία στην τοποθέτηση αλλά δυσκολία στο κόψιμο, τρίψιμο σε σχέση με άλλα θερμομονωτικά υλικά (π.χ.πολυστερίνες).
 • Βαρύτερο θερμομονωτικό υλικό σε σχέση με πολυστερίνες
 • Μοναδική αντοχή σε θερμοκρασίες έως +750°C
 • Δεν προσβάλλεται από έντομα και τρωκτικά.
 • Άοσμο υλικό
 • Δεν φθείρεται από χημικές ενώσεις (με εξαίρεση το υδροχλωρικό οξύ)
 • Δεν είναι ευαίσθητο σε απευθείας έκθεση στον ήλιο (ακάλυπτο)
 • Θεωρείται άκαυστο υλικό (κατηγορίας Α1, βάσει ΕΝ 13501-1)
 • Είναι πολύ καλό ηχομονωτικό υλικό

 

Πετροβάμβακας και πυραντίσταση: Πόσο το υλικό μας προστατεύει από τη φωτιά

Η πυρκαγιά είναι ένας από τους πιο καταστροφικούς κινδύνους που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε οικοδόμημα, είτε αυτό είναι κατοικία, εμπορικό ή βιομηχανικό κτίριο. Η πυρκαγιά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη δομή, στα μέρη του κτιρίου και φυσικά στους ενοίκους του, καθώς και να αποτελέσει απειλή για το περιβάλλον και τη δημόσια ασφάλεια. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται κατάλληλα υλικά και συστήματα που μπορούν να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν την εξάπλωση της φωτιάς και του καπνού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η θερμομόνωση με τα δομικά της προϊόντα, όπως ο άκαυστος πετροβάμβακας, συντελεί στην πυροπροστασία. Ο πετροβάμβακας συγκεκριμένα είναι ένα υλικό που μειώνει τη μεταφορά θερμότητας μεταξύ διαφορετικών τμημάτων ενός κτιρίου, όπως τοίχους, δάπεδα, οροφές και στέγες.  Μπορεί επίσης να προσφέρει ηχοαπορρόφηση, διαπνοή και αντοχή στην υγρασία.

Έχει η μονωτική πλάκα πετροβάμβακα ιδιότητες πυροπροστασίας;

Μία από τις πιο αξιόλογες ιδιότητες της θερμομονωτικής πλάκας πετροβάμβακα είναι η αντοχή της στη φωτιά. Η θερμομονωτική πλάκα από πετροβάμβακα είναι άκαυστη, κατηγορίας Α1 σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 13501-1, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα αναφλεγεί ούτε θα καεί όταν εκτεθεί σε φωτιά ή υπερβολική ζέστη. Οι ίνες του  πετροβάμβακα έχουν συνήθως σημείο τήξης πάνω από 1000°C, το οποίο είναι πολύ υψηλότερο από τα περισσότερα άλλα θερμομονωτικά υλικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αντέξει την παρατεταμένη έκθεση στη φωτιά χωρίς να χάσει την ακεραιότητά τους ή να παράξει τοξικές αναθυμιάσεις.

Η θερμομονωτική πλάκα από πετροβάμβακα αποτελεί ένα αποτελεσματικό φράγμα πυρκαγιάς που μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την εξάπλωση της φωτιάς και του καπνού σε ένα κτίριο. Οι θερμομονωτικές πλάκες από πετροβάμβακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα σημεία του κτιρίου, όπως σε τοίχους, δάπεδα, οροφές, στέγες, πόρτες και χωρίσματα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό υλικό πυρόσβεσης για περιμετρικά συστήματα περιορισμού πυρκαγιάς, διεισδύσεις δαπέδου και τοίχου, κατασκευαστικούς αρμούς και άλλες εφαρμογές πυρόσβεσης.

Εξωτερική θερμομόνωση: Πότε επιλέγουμε τον πετροβάμβακα σαν πάνελ θερμομόνωσης

Με τα θερμομονωτικά υλικά επιδιώκεται η βελτίωση της θερμικής συμπεριφοράς μίας κτιριακής κατασκευής.

Ένα κοινό τους γνώρισμα είναι η μεγάλη αντίσταση που προβάλλουν μέσω αυτών στην ροή της θερμότητας, λόγω της δομής της μάζας τους. Θερμομονωτικά υλικά, κατά κύριο λόγο, θεωρούνται εκείνα που διαθέτουν συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ<0,1 W/mK.

Μία βασική ταξινόμησή τους είναι η παρακάτω:

 • Οργανικά κυψελωτής δομής ή αλλιώς αφρώδη οργανικά

(π.χ. διογκωμένη πολυστερίνη, αφρώδης εξηλασμένη πολυστερίνη, πολυουρεθάνη σε αφρό ή πλάκες, φαινολικός αφρός, ουρική φορμαλδεϋδη κ.α.)

 • Ανόργανα ινώδη

(π.χ. υαλοβάμβακας, πετροβάμβακας, ορυκτοβάμβακας κ.α.)

 • Ανόργανα κοκκώδους μορφής

(π.χ. διογκωμένος περλίτης, ελαφρόπετρα, βεμικουλίτης κ.α.)

 • Οργανικά ινώδη ή πορώδη

(π.χ. ξυλόμαλλο, φελλός, φυτικά ή ζωικά υλικά κ.α.)

Κάτω από ποιες προυποθέσεις επιλέγουμε θερμομόνωση με πετροβάμβακα;

Ο πετροβάμβακας αποτελεί ένα ανόργανο, ινώδες θερμομονωτικό υλικό με εξαιρετική αντοχή στο χρόνο, τις καταπονήσεις, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τυχόν δονήσεις και μηχανικές καταπονήσεις. Η εξοικονόμηση ενέργειας που προσφέρει στο κτίριο, μέσα από σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης, (Bioclima ClimaWall) είναι μοναδική, με χειροπιαστά αποτελέσματα στην κατανάλωση θερμίδων και άρα στη μείωση των λογαριασμών ψύξης / θέρμανσης αλλά και στη φθορά της κατοικίας.

Η επιλογή του κατάλληλου θερμομονωτικού υλικού ορίζεται με βάση τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του έργου, οι οποίες προκύπτουν κυρίως από την γεωγραφική κατανομή, τα καιρικά φαινόμενα της εκάστοτε περιοχής και τις τυχόν ιδιαίτερες συνθήκες του ίδιου του κτιρίου. Περιοχές με υψηλές ανάγκες διαπνοής  χρησιμοποιούν συχνά πετροβάμβακα καθώς αποτελεί εξαιρετικά υδρατμοπερατό υλικό.  

Η ανάγκη πυροπροστασίας ενός κτιρίου, γιατί π.χ. βρίσκεται κοντά σε δασώδη περιοχή ή κοντά σε βιομηχανική περιοχή, με αυξημενο κίνδυνο ατυχημάτων, ενισχύει την επιλογή εφαρμογής του άκαυστου πετροβάμβακα ως θερμομονωτικού υλικού στο σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας BIOCLIMA COOLWALL.

Όπως και με όλα τα θερμομονωτικά υλικά, και στην περίπτωση του πετροβάμβακα, γίνεται η επιλογή του πάχους του, ανάλογα με την κλιματική ζώνη στην οποία ανήκει το κτίριο.

Το συνεργείο εφαρμογής του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης πρέπει να έχει εμπειρία και γνώση στην τοποθέτηση συστήματος με θερμομονωτικές πλάκες πετροβάμβακα. Το συγκεκριμένο υλικό χρειάζεται μία ιδιαίτερη μεταχείριση κατά την τοποθέτησή του από το συνεργείο τόσο ως προς το ίδιο το υλικό (π.χ. αστάρωμα της επιφάνειάς του, μέθοδοι κοπής και τριψίματος) αλλά και ως προς τον εφαρμοστή (π.χ. χρήση μάσκας για αποφυγή εισπνοής ινιδίων κατά την τοποθέτηση). Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν κατά τη μελέτη ενός έργου.