Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εξωτερική θερμομόνωση!

Νέα 01 Μαΐου 2024
εξωτερική φωτογραφία κτηρίου με θερμομόνωση

Γιατί να εφαρμόσετε τώρα την εξωτερική θερμομόνωση, τι θα ωφεληθείτε, αλλά και τι να προσέξετε ώστε η επένδυσή σας να ωφελήσει και την τσέπη σας και το περιβάλλον.

Η εξωτερική θερμομόνωση ή αλλιώς θερμοπρόσοψη (και οι δύο όροι σημαίνουν πρακτικώς, το ίδιο) αποτελεί μια τεχνική παρέμβασης στους εξωτερικούς τοίχους ενός σπιτιού, κατά την οποία τοποθετούνται σε αυτούς από εξειδικευμένο συνεργείο θερμομονωτικά υλικά.

Μέσα από μια διαδικασία, που απαιτεί τεχνογνωσία τόσο από την παραγωγό εταιρεία των υλικών όσο και από τον εφαρμοστή, το συνεργείο τοποθετεί ειδικά υλικά και στρώσεις που αποτρέπουν τόσο την απώλεια θερμότητας από το εσωτερικό, ενώ δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας απέναντι στους ανέμους, το ψύχος και τη ζέστη.

Έτσι δημιουργείται ένα σύγχρονο σπίτι με ευχάριστη ατμόσφαιρα και χωρίς απότομες μεταβολές στην (εσωτερική) θερμοκρασία.

Η θερμομόνωση μπορεί να εφαρμοστεί και σε παλαιά και σε νέα κτήρια, εκεί όμως που κάνει τη διαφορά είναι σε σπίτια περασμένων δεκαετιών που χρήζουν ανακαίνισης. Μάλιστα, θα λέγαμε ότι η θερμομόνωση - θερμοπρόσοψη είναι βασικό βήμα κάθε σοβαρής ανακαίνισης.

Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η θερμομόνωση - θερμοπρόσοψη είναι εξωτερική διαδικασία, σε αντίθεση με την εσωτερική θερμομόνωση, που είναι το παλιό μοντέλο αναβάθμισης και αφορά στην τοποθέτηση μονωτικού υλικού στο εσωτερικό μέρος της κατακόρυφης εσωτερικής τοιχοποιίας, των δοκαριών, των κολονών, αλλά και στην οροφή του κτιρίου.

Παρά τα θετικά της, η εσωτερική θερμομόνωση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την εξωτερική, για αυτό και στο παρόν άρθρο, όπου γίνεται λόγος για θερμομόνωση αναφερόμαστε στην εξωτερική (θερμοπρόσοψη).

Τα οφέλη της θερμομόνωσης

Είναι αρκετά και σημαντικά, με άμεση θετική επίδραση στην καθημερινότητα, από την επόμενη κιόλας μέρα της ολοκλήρωσης των εργασιών. Την ίδια στιγμή μια τέτοια παρέμβαση προσφέρει την ικανοποίηση ότι αποδεικνύουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για το περιβάλλον:

Καθώς μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας για τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, ελαττώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων χημικών ενώσεων, που ευθύνονται και για το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά και την κλιματική αλλαγή. Ας δούμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά οφέλη.

Γρήγορη απόσβεση κόστους

Το κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης δεν είναι απαγορευτικό και μέσα σε μια πενταετία περίπου έχει γίνει απόσβεση της επένδυσης. Ένα μεσοσταθμικό κόστος θερμομόνωσης είναι τα 30 με 35 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας που θα μονωθεί.  

Εξοικονόμηση χρημάτων

Άμεσα, οι δαπάνες για θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι μειώνονται, ενώ η χρήση των μέσων θέρμανσης και ψύξης γίνεται καταφανώς πιο αποδοτική.

Το χειμώνα η ζέστη διατηρείται για πολλές ώρες μετά την τοποθέτηση του διακόπτη της θέρμανσης στο off, ενώ ακόμη και σε ακραίους καύσωνες τα κλιματιστικά δεν χρειάζεται να δουλεύουν στο φουλ για να υπάρχει δροσιά στο σπίτι.

Εξάλειψη της υγρασίας

Μετά τη θερμομόνωση η ενοχλητική και επιβαρυντική αυτή κατάσταση εξαφανίζεται, όπως επίσης και οι χαρακτηριστικές σκούρες κηλίδες σε ταβάνια, τοίχους και δωμάτια –ιδιαίτερα σε εκείνα που έχουν προσανατολισμό προς τον βορά.

Καλύτερη υγιεινή και ποιότητα ζωής

Τα σπίτι μυρίζει πιο ευχάριστα και η ατμόσφαιρα γίνεται πιο υγιεινή και ξεκούραστη, καθώς η μούχλα, οι ρύποι και οι ανθυγιεινοί οργανισμοί κρατιούνται μακριά από το σπίτι. Μέσα στο σπίτι υπάρχει μια σταθερή θερμοκρασία όλον το χρόνο, χωρίς ψυχρά ρεύματα αέρα που προκαλούν δυσφορία και χωρίς δωμάτια με διαφορά θερμοκρασίας το ένα από το άλλο. 

Ηχομόνωση

Με τη χρήση κατάλληλων θερμομονωτικών υλικών μπορεί να επιτευχθεί και προστασία από τους εξωτερικούς θορύβους, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τα σπίτια που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού και αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα (δίπλα σε λεωφόρους, κοντά σε πολυσύχναστα μέρη).

Αισθητική αναβάθμιση

Η εξωτερική τοιχοποιία ανεβαίνει επίπεδο και αισθητικά, κάτι που διατηρεί ή ακόμη και αυξάνει την εμπορική αξία του σπιτιού. Το σπίτι εξωτερικά φαίνεται πιο νέο ηλικιακά, πιο στιβαρό αλλά και πιο μοντέρνο.

εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης

Εφαρμογές θερμομόνωσης

Η θερμομόνωση εφαρμόζεται κατά βάση στην εξωτερική τοιχοποιία και σε όλα τα πλευρικά τοιχώματα (τοιχία, υποστυλώματα, δοκάρια), ωστόσο, μπορεί να εφαρμοστεί και στις άλλες επιφάνειες που περιβάλλουν το σπίτι, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα προστατευτικό κέλυφος γύρω από αυτό. Δηλαδή στην οροφή, την ταράτσα, το δάπεδο, την πυλωτή.  

Οροφή & Ταράτσα

Εδώ η θερμο-υγρομόνωση μπαίνει στην πλάκα του τελευταίου ορόφου είτε εσωτερικά είτε (και) εξωτερικά ακριβώς πάνω από την επιφάνεια της ταράτσας. Η παρέμβαση αυτή εκτός από ενεργειακή αναβάθμιση δύναται να προσφέρει και στεγανοποίηση.

Δάπεδο

Καθώς και αυτό έχει το μερίδιό του στην απώλεια θερμότητας, ειδικό θερμομονωτικό υλικό μπορεί να μπει στο δάπεδο, ιδιαίτερα όταν αυτό βρίσκεται σε επαφή με το έδαφος.

Πυλωτή

Οι οροφές των πυλωτών μπορούν και αυτές να μονωθούν ώστε η θερμότητα του κτηρίου να μη διαφεύγει προς τα έξω.

Πώς γίνεται η θερμομόνωση

Πρόκειται για μια διαδικασία που απαρτίζεται από αρκετά στάδια, η οποία όμως δεν αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρονοβόρα. Πολύ συνοπτικά, στην αρχή καθαρίζεται η επιφάνεια που θα γίνει η εφαρμογή, αφαιρούνται τα κονιάματα και ξεκινάει η κόλληση και η στερέωση των θερμομονωτικών πλακών.

Τοποθετούνται γωνιόκρανα, νεροσταλάκτες, υαλοπλέγματα, γίνεται διάστρωση με επιχρίσματα, λείανση και εξομάλυνση της επιφάνειας, η οποία στο τέλος θα ασταρωθεί, θα σοβατιστεί και φυσικά θα βαφτεί.

Τα πιο συνηθισμένα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία εφαρμογής της εξωτερικής θερμοπρόσοψης υπό μορφή θερμομονωτικών πλακών είναι τα ακόλουθα: διογκωμένη πολυστερίνη λευκή και γραφιτούχα, πετροβάμβακας, ορυκτοβάμβακας, πλάκες ξυλομάλλου, εξηλασμένη πολυστερίνη. Χρησιμοποιούνται επίσης ειδικές κόλες, ακρυλικοί σοβάδες, τσιμεντοειδή στεγανωτικά κ.ά.

εφαρμογή θερμομονωτικών πλακών

Συμβουλές και μυστικά για καλύτερα αποτελέσματα

  1. Είναι ευνόητο ότι το πρώτο βήμα για μια επιτυχημένη ανακαίνιση και εφαρμογή θερμοπρόσοψης είναι να απευθυνθείτε σε ένα έμπειρο και εξειδικευμένο συνεργείο. Οπότε, στην έρευνα αγοράς σας μην περιοριστείτε μόνο στο κόστος της προσφοράς, αλλά ζητήστε συστάσεις και ενημερωθείτε για προηγούμενες εγκαταστάσεις, προκειμένου να αποφύγετε αστοχίες και κακοτεχνίες.  
  2. Η επιλογή της κατάλληλης εξωτερικής θερμομόνωσης σε ένα σπίτι γίνεται πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα θερμομονωτική του επάρκεια όταν πρόκειται για παλαιό κτίριο ή την ενεργειακή μελέτη όταν πρόκειται για νεόδμητο ή νέο σπίτι. Ιδανικά το σπίτι θα πρέπει να επενδύεται ολοκληρωτικά, έτσι ώστε να καλύπτονται όλα ή τα περισσότερα δομικά στοιχεία του με το θερμομονωτικό υλικό.
  3. Εξυπακούεται ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το σπίτι επηρεάζει τόσο την επιλογή των υλικών όσο και τη συνολική λύση που θα προταθεί. Ψυχρές κλιματικές ζώνες απαιτούν ενισχυμένες μονώσεις (π.χ. στα Γρεβενά), σε αντίθεση με ζεστές κλιματικές ζώνες (π.χ. Χανιά). Προσοχή δίδεται επίσης στον αν γειτνιάζει με άλλα κτήρια αλλά και το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται.  
  4. Έχει σημασία να επιλεγούν σύγχρονα, οικολογικά, ποιοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον δομικά υλικά, ώστε η ανάγκη για βιωσιμότητα και αειφορία να εφαρμόζεται όχι μόνο μέσα από την τεχνική της θερμομόνωσης, αλλά και από τα στοιχεία από τα οποία θα υλοποιηθεί.
θερμομονωτικά συστήματα climawall και climaroof

Αποφασιστικό βήμα για ένα πιο βιώσιμο σπίτι, με τα οφέλη που περιγράφηκαν παραπάνω, είναι η επιλογή ενός αξιόπιστου και εξελιγμένου συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης. Τα Πιστοποιημένα Δομικά Συστήματα Ενεργειακής Αναβάθμισης ClimaWall και ClimaRoof της BIOCLIMA αποτελούν μια ολοκληρωμένη πρόταση, που έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ελληνική πραγματικότητα που είναι πλούσια σε μικροκλίματα και αρχιτεκτονική παράδοση.

Πρόκειται για έξυπνα συστήματα που διαθέτουν «Πράσινη» Πιστοποίηση EPD (Environmental Product Declaration), ικανά να ανταποκρίνονται στις κλιματικές και περιβαλλοντολογικές μεταβολές, καθώς περιορίζουν τους ρύπους, συμβάλλουν στην υγιεινή ατμόσφαιρα στο εσωτερικό περιβάλλον, παρέχουν στεγανότητα, αξιοποιούν τη θερμική χωρητικότητα και βελτιώνουν την ενεργειακή συμπεριφορά του κτηρίου.

Όταν μάλιστα, το κόστος της παρέμβασης επιδοτείται από τα προγράμματα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» σε ποσοστά που ξεπερνούν εύκολα το 50% για τις περισσότερες κατηγορίες, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για χρονοτριβή.

Μάθε περισσότερα για το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» και δες πώς θα αναβαθμίσεις ενεργειακά το σπίτι σου χωρίς να βάλεις βαθειά το χέρι στην τσέπη!