Μούχλα σε ταβάνι & τοίχο – Πώς εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται

Νέα 29 Φεβρουαρίου 2024
θερμομόνωση ταράτσας για τη μούχλα

Η μούχλα σε ταβάνια και τοίχους αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα σε πολλά ελληνικά σπίτια και μπορεί να είναι ακόμα και ένδειξη ενός σοβαρού προβλήματος στο σπίτι που πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά και να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Η πιο συχνή αιτία εμφάνισης μούχλας και υγρασίας σε ένα κτίριο είναι η συμπύκνωση υδρατμών, συνήθως ως αποτέλεσμα έλλειψης αερισμού σε σπίτι με υψηλά επίπεδα υγρασίας. Το φαινόμενο αυτό, παρατηρείται πολλές φορές και σε μπάνιο που δεν αερίζεται επαρκώς, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση υγρασίας και άρα μούχλας σε τοίχο και ταβάνι.

Εκτός από την εμφάνιση υγρασίας και μούχλας στους χώρους του μπάνιου, η υψηλή συγκέντρωση υγρασίας στο υπόλοιπο σπίτι είναι συχνά σημάδι υποκείμενου προβλήματος υγρασίας.

Αυτό ενδέχεται να αποτελεί δομικό πρόβλημα του κτιρίου. Παράλληλα, αποτελεί επιζήμιο παράγοντα για την υγεία των κατοίκων του σπιτιού, μιας και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η ανάπτυξη μούχλας μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλεργίες ή άσθμα.

Συχνά συμπτώματα των παραπάνω είναι ο βήχας, η καταρροή και το αυξημένο φτάρνισμα και πρέπει να μας προβληματίζουν για την ποιότητα του αέρα και τα ποσοστά υγρασίας εντός του σπιτιού.

Πώς φεύγει η μούχλα από τον τοίχο;

Η αφαίρεση της μούχλας από τον τοίχο απαιτεί προσοχή και αποτελεσματικά μέτρα. Εδώ υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

  1. Αφαίρεση του υγρού: Εάν η μούχλα είναι προϊόν υγρασίας, εντοπίστε την πηγή της υγρασίας και επιλύστε το πρόβλημα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει επισκευή διαρροών, βελτίωση της αεραντλίας, ή χρήση αφυγραντήρα.
  2. Καθαρισμός με απολυμαντικά: Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό για να καθαρίσετε την επιφάνεια με μούχλα. Χρήση λύσης όπως αραιωμένη χλωρίνη ή ειδικό απολυμαντικό μπορεί να βοηθήσει. Χρησιμοποιήστε γάντια και εξαερίστε καλά το χώρο.
  3. Καθαρισμός με ξύδι: Το ξύδι έχει ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της μούχλας. Αναμείξτε ίσες ποσότητες ξυδιού και νερού και εφαρμόστε το με ένα πινέλο ή σπρέι. Αφήστε το να δράσει για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια καθαρίστε τον τοίχο.
  4. Χρήση ειδικών αντιμουχλικών καθαριστικών: Υπάρχουν ειδικά προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τον τοίχο και να συμβάλλετε στη μη εμφάνιση μούχλας και μαυρίλας στον τοίχο. Ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία του εκάστοτε προϊόντος για σωστή χρήση.
  5. Εξαερισμός: Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος αερίζεται καθημερινά και επαρκώς. Ο σωστός εξαερισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υγρασίας και της μούχλας.

Εάν τα προβλήματα μούχλας είναι εκτενή ή δυσκολεύεστε να τα διαχειριστείτε μόνοι σας, θα ήταν σκόπιμο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για επαγγελματική βοήθεια.

Oλοκληρωμένη αντιμετώπιση μούχλας στο σπίτι

To ClimaRoof® της BIOCLIMA® είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελαφροβαρούς θερμο-υγρομόνωσης για δώματα (ταράτσες), προϊόν συνεργασίας 2 κορυφαίων βιομηχανιών δομικών υλικών, της KRAFT Paints & της FIBRAN.

Το ClimaRoof® της BIOCLIMA® αποτελείται από συγκεκριμένες αλληλουχίες στρώσεων δομικών προϊόντων θερμομόνωσης, συγκόλλησης και στεγάνωσης τα οποία εφαρμόζονται σε στάδια επάνω στην ταράτσα ενός κτηρίου προσφέροντας αποδεδειγμένη υγρο-θερμική θωράκιση, με μια σειρά από οφέλη, όπως την αντιμετώπιση της υγρασίας λόγω συμπύκνωσης υδρατμών και εξάλειψη των φαινομένων όπως μούχλα, μαυρίλα, στίγματα σε ταβάνι και τοίχους περιμετρικά της οροφής.

Πρόκειται για μία καινοτόμο λύση για την ταράτσα καθώς συνδυάζει ιδανικά τα παρακάτω 4 κύρια χαρακτηριστικά:

1. Θερμομόνωση της κατασκευής με χρήση θερμομονωτικών πλακών εξηλαμένης πολυστερίνης της FIBRAN.

2. Διπλή Υγρομόνωση της κατασκευής (σε 2 επίπεδα: πάνω και κάτω από το θερμομονωτικό υλικό) με χρήση ειδικά σχεδιασμένων κονιαμάτων ενός ή δύο συστατικών

3. Ελαφριά προσθήκη στα φορτία της ταράτσας (ενδεικτικά 18-20Kg/m2)

4. Δυνατότητα δημιουργίας ή διόρθωσης ρύσεων στην ταράτσα.

Το ClimaRoof® της BIOCLIMA® αποτελεί μία ιδανική λύση για ταράτσες κτηρίων και γενικότερα για οριζόντιες εξωτερικές επιφάνειες που χρήζουν θερμο-υγρομόνωσης καθώς προκύπτουν πολλά πλεονεκτήματα από την εφαρμογή του, όπως:

Θερμική Άνεση όλες τις εποχές του χρόνου

Με χρήση των επώνυμων πλακών επιτυγχάνεται ισχυρή θερμομόνωση με αποτέλεσμα τη μείωση των ενεργειακών απωλειών και της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση-ψύξη του εσωτερικού του κτηρίου.

Εξαιρετική Διπλή Υγρομόνωση

Με χρήση ειδικά σχεδιασμένων κονιαμάτων ενός & δύο συστατικών και εφαρμογή τους τόσο πριν όσο και μετά τη θερμομονωτική πλάκα εξασφαλίζεται άριστη υγρο-μόνωση και μεγάλη διάρκεια ζωής της κατασκευής. Με αυτό τον τρόπο εξαλείφονται οι πιθανότητες δημιουργίας υγρασίας στον εσωτερικό χώρο με άμεσο αποτέλεσμα την εμφάνιση μούχλας και μαυρίλας σε οροφές.

Υγιεινό Μικροκλίμα

Μέσα από το σύστημα Ενεργειακής Αναβάθμισης Δωμάτων ClimaRoof® της BIOCLIMA® και την επακόλουθη εξάλειψη επιβλαβών για την υγεία συνθηκών, όπως μούχλας και υγρασίας, δημιουργείται ένα ιδανικό εσωτερικό κλίμα, κάτω από τους χώρους στους οποίους τοποθετείται το σύστημα.

Με σωστή υγιεινή ατμόσφαιρα στους υποκείμενους χώρους για τους διαμένοντες σε αυτό. και αυτό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό όταν πρόκειται για κατοικία και στους χώρους αυτούς διαμένουν οικογένειες με μικρά παιδιά, που χρειάζονται σε κάθε περίπτωση ειδική φροντίδα και μέριμνα για το περιβάλλον στο οποίο ζουν και μεγαλώνουν.

Άριστη πρόσφυση

Το σύστημα ClimaRoof® της BIOCLIMA® παρουσιάζει άριστη πρόσφυση σχεδόν σε κάθε συμπαγή και καθαρή επιφάνεια δώματος. Πράγμα που σημαίνει ότι αποτελεί μια εφαρμογή, ένα σύστημα με πολλά οφέλη, χωρίς ιδιαίτερες συνθήκες για την εφαρμογή του.

Υδρατμοπερατό

Το σύστημα παρουσιάζει μεγάλη υδρατμοπερατότητα και παράλληλα μεγάλη υδατοαπωθητικότητα.

Αντοχή

Είναι υψηλών μηχανικών αντοχών, ικανοποιητικής βατότητας ενώ παράλληλα προστατεύει τα φέροντα στοιχεία από θερμοκρασιακές καταπονήσεις. Εκτός δηλαδή από προστασία από μούχλα και υγρασία κατά τους ψυχρούς μήνες του χρόνου, προσφέρει και μια σειρά από σημαντικά άλλα πλεονεκτήματα, όπως αντοχή, θερμομόνωση και αντανάκλαση της ηλιακής θερμότητας, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας και τον παράλληλο δροσισμό των υποκείμενων χώρων στα δώματα με εφαρμοσμένο το σύστημα Ενεργειακής Αναβάθμισης Δωμάτων ClimaRoof® της BIOCLIMA®.