Θερμομόνωση και πυροπροστασία σπιτιού

Νέα 09 Σεπτεμβρίου 2024
διαμερίσματα εξωτερικά

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πώς η επένδυση σε ένα πιστοποιημένο σύστημα  εξωτερικής θερμομόνωσης μπορεί να προστατεύσει το σπίτι σας από την καταστροφή, κατά τη διάρκεια μιας αναπάντεχης πυρκαγιάς.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα καίγονται εκατοντάδες σπίτια εξαιτίας των πυρκαγιών. Οι καταστροφές αυτές προκαλούνται τις πιο πολλές φορές από δασικές και περιαστικές πυρκαγιές, που απειλούν ευθέως το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο ενός ανθρώπου, το σπίτι του.

Η χώρα μας διαθέτει σύγχρονο κανονισμό πυροπροστασίας, που καθορίζει τις απαιτήσεις και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται στα κτήρια, προκειμένου, να προστατεύονται τα άτομα, να εμποδίζεται η εξάπλωση της φωτιάς και να προστατεύονται τα κτήρια.

Παράλληλα με τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια από την πολιτεία (για πρόληψη, ενημέρωση και πιο αποτελεσματική ανίχνευση και πυρόσβεση), διαφεύγει συνήθως της προσοχής ένας παράγοντας που μπορεί να λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά ως προς την έκβαση μια πυρκαγιάς.

Ο λόγος για την παθητική πυροπροστασία ενός σπιτιού, που αφορά στο πόσο άκαυστα ή εύφλεκτα είναι τα δομικά υλικά που συνθέτουν τα εξωτερικά στοιχεία του κτηρίου, τα υλικά δηλαδή που έχουν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή του. Εκεί, ίσως, βρίσκεται και η λύση του «μυστηρίου», του γιατί δηλαδή σε μια φωτιά τυχαίνει ένα σπίτι να καίγεται και ένα άλλο, παραδίπλα, να βγαίνει αλώβητό από αυτήν.

Με απλά λόγια, οι εξωτερικοί τοίχοι, οι ξύλινες κεραμοσκεπές και τα μονωτικά υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο περίβλημα ενός σπιτιού παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συμπεριφορά που θα έχουν σε ενδεχόμενη φωτιά.

Ανάλογα με τη χημική τους σύσταση μπορούν τα εν λόγω υλικά να προσφέρουν πυροπροστασία και ένα είδος πυρασφάλειας, ή σε αντίθεση περίπτωση να μετατραπούν στο φυτίλι που θα κάνει  το κτήριο παρανάλωμα του πυρός.

Επομένως, όταν επενδύουμε στη θερμομόνωση ενός σπιτιού και σχεδιάζουμε την ενεργειακή αναβάθμισή του (κατά τη διάρκεια μιας ανακαίνισης ή μιας κατασκευής), οφείλουμε να κοιτάζουμε και την παράμετρο αυτή. Η θερμομόνωση πρέπει να οδηγεί στην πυροπροστασία, να την περιλαμβάνει δηλαδή και να βάζει ασπίδα προστασίας απέναντι στη μανία της φωτιάς.

Κατηγορίες συμπεριφοράς δομικών υλικών στη φωτιά

Τα δομικά υλικά όσον αφορά στη συμπεριφορά τους απέναντι στη φωτιά, διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

  1. Μη αναφλέξιμα (π.χ. μπετόν, χάλυβας, μάρμαρο)
  2. Αναφλέξιμα (π.χ. ξύλο, πλαστικό)

Όταν οι φλόγες προσβάλουν την εξωτερική επιφάνεια του τοίχου, ο τοίχος με άκαυστα υλικά δεν αναφλέγεται και η φωτιά δεν προχωράει εύκολα. Τo σκυρόδεμα (μπετόν) θεωρείται γενικώς μη αναφλέξιμο και απαιτούνται πολύ έκτακτες καταστάσεις και πολύωρες και υψηλής έντασης φωτιές ώστε οι εξωτερικές στρώσεις να αποκολληθούν και να καταπέσουν.

Ο χάλυβας είναι και αυτό ένα μη αναφλέξιμο υλικό, όχι όμως τόσο όσο το μπετόν. Αυτό σημαίνει ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα πυρκαγιάς ο χάλυβας μπορεί να καταπέσει. Από εκεί πέρα, ο βαθμός ανάφλεξης απέναντι στη φωτιά υλικών όπως είναι το ξύλο και το πλαστικό παρουσιάζει διαφορές, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει.

συμπεριφορά θερμομόνωσης στη φωτιά

Κατηγορίες συμπεριφοράς θερμομονωτικών υλικών στη φωτιά

Σύμφωνα με τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Πρότυπα για τη συμπεριφορά τους απέναντι στη φωτιά (EN 13501-1), τα υλικά θερμομόνωσης κατηγοριοποιούνται ως εξής:

A1:  Άκαυστα υλικά (π.χ. Πετροβάμβακας)

A2:  Σχεδόν άκαυστα υλικά (π.χ. ETICS με Πετροβάμβακα και οργανικό επίχρισμα)

Β: Καυστά υλικά που ναι μεν καίγονται αλλά δεν αναφλέγονται εύκολα (π.χ. ETICS με αφρώδη μονωτικά υλικά και άκαυστο επίχρισμα)

C:  Καυστά υλικά υποδεέστερα των Β

D:   Καυστά υλικά υποδεέστερα των C

E:   Καυστά υλικά που αναφλέγονται εύκολα (π.χ. αφρώδη μονωτικά υλικά με πρόσθετο επιβραδυντή φωτιάς)

F:   Εύφλεκτα υλικά

Εξυπακούεται ότι η επιλογή οποιουδήποτε υλικού πέραν των δύο πρώτων κατηγοριών (Α1 και Α2) βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια του σπιτιού σε μια ενδεχόμενη φωτιά.

Συμπεριφορά πετροβάμβακα απέναντι στη φωτιά

Ειδικά για τον πετροβάμβακα χρήζει περεταίρω αναφοράς. Πρόκειται για ένα ανόργανο ινώδες υλικό που πρωταγωνιστεί στα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης BIOCLIMA και θεωρείται ένα πρώτης τάξεως άκαυστο υλικό, με κορυφαία πυραντίσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η θερμοκρασία που αρχίζει να μαλακώνει ο πετροβάμβακας είναι πάνω από τους 1.000 οC (σημείωση: χρειάζεται πάνω από δύο ώρες για να πιάσει αυτή τη θερμοκρασία), ενώ στα αφρώδη μονωτικά είναι μόλις 70 οC. Επίσης, ο πετροβάμβακας δεν προκαλεί αναθυμιάσεις και ακόμη και σε ακραίες περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι αντέχει.

Προσθέστε σε αυτό, ότι ο πετροβάμβακας έχει ηχομονωτικές ιδιότητες, προσφέροντας ησυχία μέσα στο σπίτι και ικανοποιητική ηχοπροστασία. 

στρώσεις θερμομόνωσης

Η σημασία ενός ολοκληρωμένου συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης

Καθίσταται ξεκάθαρο και από τα παραπάνω, ότι η εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης μπορεί να ωφελήσει συνολικά την πυροπροστασία ενός κτηρίου.

Μια τέτοια οικογένεια συστημάτων είναι η ClimaWall®από τη BIOCLIMA, που σε συγκεκριμένη αλληλουχία στρώσεων καλύπτουν το σπίτι εξωτερικά, προσφέροντας θερμομόνωση αλλά και προστασία έναντι μιας δυνητικής πυρκαγιάς. Όλα τα συστήματα αλλά και τα επιμέρους προϊόντα ClimaWall®έχουν αξιολογηθεί για τη συμπεριφορά τους στη φωτιά βάσει του ευρωπαϊκού προτύπου EN 13501-1 και έχουν σημειώσει τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις ανά κατηγορία,  προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο ενισχυμένη παθητική πυροπροστασία στο κτήριο. Για αυτό και αξίζουν να μπουν στις επιλογές σας.