Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω»

Προγράμματα Επιδότησης 21 Μαρτίου 2024
ενεργειακή αναβάθμιση εξοικονομώ ανακαινίζω

Το ποσό της επιδότησης, οι επιλέξιμες δαπάνες, οι προϋποθέσεις ένταξης, αλλά και τα προϊόντα ανακαίνισης και οι λύσεις εξωτερικής θερμομόνωσης που θα δώσουν μια νέα ζωή στο σπίτι σας.

Καθώς το πρόβλημα στέγασης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα για χιλιάδες ανθρώπους, μία νέα κρατική πρωτοβουλία δίνει την ευκαιρία αντιμετώπισής του και αντιστροφής της κατάστασης.

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω» δίνει την ευκαιρία σε 12.500 ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν ένα σπίτι που έχουν στην κατοχή τους και το οποίο παρέμενε κλειστό, να του δώσουν μία νέα ζωή, να λάβουν περισσότερα έσοδα από την ενοικίαση και να συμβάλουν στο πρόβλημα της στέγασης, καθώς μετά την ανακαίνιση είναι υποχρεωμένοι να το νοικιάσουν για τουλάχιστον 3 χρόνια.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση του 40% της ανακαίνισης του σπιτιού έως του ποσού των 10.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να ωφεληθούν μέχρι και του ποσού των 4000 ευρώ, ένα αναμφίβολα υπολογίσιμο ποσό για να διατηρήσουν την αξία της ακίνητης περιουσίας τους, αλλά και να παραδώσουν προς ενοικίαση ένα σπίτι κατοικήσιμο. 

Οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ιδιοκτήτες που διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50% και το σπίτι είναι συνολικού εμβαδού έως 100 τετραγωνικά και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει επίσης το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ, αλλά και η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους να μην ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ. Ιδιαίτερη προσοχή επίσης θα πρέπει επίσης να δοθεί στο εξής: Το ακίνητο δεν θα πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, αλλά ούτε και ως μισθωμένο, αλλά να δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών.

Τέλος, δικαιούχοι του προγράμματος δεν μπορεί να είναι όσοι έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας (επιδότηση ρεύματος) ή ανακαίνισης ή ενεργειακής εξοικονόμησης σε οποιοδήποτε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 χρόνια. Θα πρέπει δηλαδή να επιδοτούνται για πρώτη φορά, μέσα στην τελευταία πενταετία.  

Οι εργασίες που επιδοτούνται

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω» επιδοτεί μια σειρά εργασιών -τόσο τα υλικά όσο και τις εργασίες- που πραγματικά μπορούν να δώσουν νέα ζωή σε εκείνο το παλιό σπίτι, που είναι χρόνια κλειστό και χρειάζεται δουλειά για ανοίξει ξανά την (ολοκαίνουρια) πόρτα του. Εκείνο το σπίτι της γιαγιάς ή του παππού που θέλει φτιάξιμο ή εκείνο το σπίτι της δεκαετίας του ’70 (ή και παλαιότερα) που ούτε λίγο ούτε πολύ έχει ξεπεράσει τον μισό αιώνα ζωής.

Έτσι, λοιπόν, στις επιλέξιμες δαπάνες εντάσσονται μεταξύ άλλων: η ανακαίνιση του μπάνιου (πλακάκια, είδη υγιεινής, ταβάνια), η ανακαίνιση της κουζίνας (όλα τα προηγούμενα συν τα ντουλάπια), η αντικατάσταση πόρτας εισόδου και εσωτερικών θυρών, η επισκευή δομικών στοιχείων και επιχρισμάτων, η αντικατάσταση ή επισκευή δαπέδων, ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, το βάψιμο του σπιτιού και λοιπές αντίστοιχες εργασίες. Αντλήστε ιδέες και μάθετε προϊόντα απαραίτητα για επισκευή και ανακαίνιση μέσα από την ιστοσελίδα της KRAFT Paints.

Επιπλέον, στις δαπάνες μπορούν να περιληφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ για τις οικοδομικές εργασίες ανακαίνισης και επισκευής, αλλά και οι δαπάνες υπηρεσιών μηχανικού για τυχόν εκδόσεις αδειών ή εκπόνησης μελετών ή έκδοσης πιστοποιητικών.

Η ανακαίνιση ξεκινάει από τη θερμομόνωση

Μία από τις απαραίτητες εργασίες που πρέπει να γίνουν, όμως, σε ένα παλιό κτήριο για την αξιακή, ενεργειακή αλλά και αισθητική του αναβάθμιση είναι και η εξωτερική θερμομόνωση, θεμελιώδες βήμα για μια σωστή ανακαίνιση που εξοικονομεί ενέργεια και βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στο σπίτι.

Η BIOCLIMA® με την εγγύηση της KRAFT Paints προσφέρει ειδικά για το πρόγραμμα ολοκληρωμένα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις ελληνικές κλιματικές συνθήκες, φέρουν σήμανση CE και πληρούν στο ακέραιο τις ανάγκες του προγράμματος. Τα συστήματα ClimaWall® της BIOCLIMA® αποτελούν ιδανική λύση για ανακαίνιση του παλαιού σπιτιού, καθώς ευέλικτα και προσαρμοστικά όπως είναι μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε σπίτι, ανεξαρτήτως χρονολογίας κατασκευής, τοποθεσίας ή άλλων ιδιαιτεροτήτων.

Πρόκειται για Πιστοποιημένα Δομικά Συστήματα Ενεργειακής Αναβάθμισης που τοποθετούνται πάνω από την τοιχοποιία και έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την ελληνική πραγματικότητα που είναι πλούσια σε μικροκλίματα και αρχιτεκτονική παράδοση. Ουσιαστικά η εξωτερική θερμομόνωση είναι το πρώτο βήμα για μια ολοκληρωμένη ανακαίνιση, αλλά και για ένα πιο βιώσιμο σπίτι. 

Προσθέστε στα παραπάνω και την ανεξάντλητη γκάμα χρωμάτων της KRAFT Paints για κάθε επιφάνεια του σπιτιού, αλλά και όλα τα σχετικά προϊόντα (στεγανωτικά, επισκευαστικά, πατητή τσιμεντοκονία κ.ά.) και πλέον ξέρετε γιατί η KRAFT Paints και το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω» συνδυάζονται ιδανικά για μια ανακαίνιση που κάνει πραγματικά τη διαφορά.   

Χρήσιμες λεπτομέρειες

Το 50% του συνολικού ποσού επιδότησης που χορηγείται σε κάθε δικαιούχο μπορεί να δοθεί προκαταβολικά, με άμεση εκταμίευση με την αίτηση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα σχετικά τιμολόγια να εξοφλούνται ηλεκτρονικά και ασφαλώς να έχει γίνει αίτηση μέσω του www.gov.gr.

  • Η πληρωμή των επιλέξιμων δαπανών πραγματοποιείται υποχρεωτικά και αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο ως προς την υποβολή των δαπανών, η οποία και θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε βάθος 6 μηνών από την ημερομηνία έγκρισης. Σε διαφορετική περίπτωση η προκαταβολή ανακαλείται και αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα.
  • Εάν διακοπεί η εκμίσθωση, ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα εντός τριών μηνών να υπογράψει νέα εκμίσθωση με το εναπομείναν χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει έως και δύο φορές).
  • Η ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) έχει τη δυνατότητα διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων, με σκοπό την τήρηση των διαδικασιών και των όρων του προγράμματος. Ενώ ως προς το κριτήριο της διάρκειας της ενοικίασης του ακινήτου, η ΔΥΠΑ έχει το δικαίωμα να διενεργεί ελέγχους σε τακτά χρονικά διαστήματα, εντός της τριετίας που είναι το ελάχιστο χρονικό διάστημα εκμίσθωσης.